Att tillverka glass

Våren 2014 köpte jag min första riktiga glassmaskin med kompressor. Det gjorde att jag kunde tillverka mer än 1 liter glass/dygn vilket tidigare varit fallet när jag var tvungen att frysa ner bunken som skulle frysa glassen. Inspirerad av inköpet startade jag att tillverka olika smaker från recept, men ganska snabbt kände jag att det var ännu mer spännande att experimentera med egna smaker. Jag bjöd in vänner och bekanta till glasskiosk hemma hos oss där de fick prova glass smakerna jag fått fram. De kunde även beställa glass som jag tillverkade. Konceptet var lysande, både för mej och för mina vänner. Jag fick mitt lystmäte tillfredställt och vännerna fick god och (eko)logisk glass. Till jul 2014 tillverkade jag en egen variant av den juliga smaken, Saffransglass.

FullSizeRender

På försommaren 2015 bjöd jag återigen in vänner och bekanta till vårt hem för att smaka min glass. Intresset var lika stort även denna gång och under sommaren har jag tillverkat ganska mycket glass i mina mått mätt. Jag fick min största beställning någonsin på 22 liter glass av en kollega. För delar av vinsten köpte jag in ytterligare 1 glassmaskin, så nu kan jag tillverka 2 liter (!) glass i timmen.

Jag vill att min passion för glass skall bestå. Därför har jag inte några planer på storskalighet eller att starta en firma för att tillverka glass. Jag vill att glassen skall vara exklusiv och lite unik. Jag vill endast erbjuda min glass till vänner, bekanta och följare av min blogg som är intresserade av småskalighet och sjyssta produkter.

Min glass har ingen ekologisk symbol tryckt på burken. Detta pågrund av att jag i så fall måste registrera min glasstillverkning hos ett kontrollorgan. Det är i sig bara positivt för min tydlighet vad gäller innehållet i min glass och en säkerhet för dej som äter min glass. Det som är ett stort problem för mej (och säkert många andra som tillverkar glass i extremt liten skala) är kostnaden för kontrollen vilket skulle göra att jag skulle vara tvingad att höja  priset på min glass till omöjliga nivåer och ointressant för dej att köpa. Du som läser detta får helt enkelt tro på min ärlighet i denna lilla glasshobby. I sammanhanget vill jag dock gärna påpeka att min hobby verksamhet/lokal är godkänd av miljö- och hälsokontoret för att säkra att glassen tillverkas på ett tryckt sätt.

IMG_3210