Gourmetglassen Brynt smör

(Glassen finna förnärvarande inte att beställa. Nytt recept under utveckling)

skarmavbild-2017-01-03-kl-23-09-58

I januari 2016 bjöd jag och min fru in vårt gemensamma gourmetsällskap bestående av 6 matnördar på middag. Till efterrätt serverade vi en dessert som vi var jätteglada och spända över att servera. Vi hade tidigare fått tipset av en annan matnördig vän att kolla in ett recept på Brynt Smör glass. Vi testkörde en batch inför middagen och vi blev helt ”blown away”. Fantastiskt god glass. Glassen finns i mitt ordinarie sortiment och går oftast köpa på Planeten Ekobutiken, men inte hela året. Hör av dej om du vill beställa.

Vi serverade glassen på en hallonspegel tillsammans med en fantastiskt god tryffelkaka, kanderade mandlar och färska hallon. Vi siktade över lite florsocker genom en finmaskig trådsil samt prydde anrättningen med ett blad citronmeliss. Tryffelkakan stansade vi ut med hjälp av en utstickare (kakform).

Recept på Tryffelkakan

Botten

150 g smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 dl mjöl

Tryffel

1,5 dl grädde

2 msk smör

100 g mörk choklad (70%)

100 g mjölkchoklad

 

Smält smöret. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Smöra en form på 24 cm. Häll i smeten och grädda kakan i ca 18 min i 175 gr.

Gör tryffeln. Koka upp grädden, tag av ifrån plattan och rör ner chokladen och till sist smöret. Häll tryffeln på den lite avsvalnade kakan. Låt stelna i kyl.

Nyårsbomb 2017

Lagom till nyårsfirandet planerade jag och min fru en 5 rättersmeny tillsammans med vännerna Malin och Ulf från h_stamsgoda. Efterrätten blev inte helt oväntat, glass. Presentationen var det premiär på, så det kändes lite pirrigt – men tillsammans hittade vi en fin balans på den spännande tallriken.

Kärnan i glassbomben var som en liten surprise när gästerna smakade. Man skulle lätt kunna tro att vaniljgräddglassen inte innehöll någon mer smak utan endast den rena smaken av vanilj. Så var inte fallet. Kärnan bestod av en härligt syrlig Hallongelato gjord på getmjölk som tillsammans med den krämigare, rena vaniljglassen fick anrättningen att lyfta.

Crunchet som pryder toppen och lite slarvigt lagts ut på tallriken är söndersmulade havreflarn. De små vita topparna är minimaränger och silvret är till för att pryda franska macarons.

Glassbomberna kan du beställa med valfria smaker ur mitt sortiment. Eftersom det är många moment i tillverkningen behöver jag minst 1 vecka på mej att tillverka bomberna. Hör av dej i god tid – jag tillverkar bara glass på min fritid.

 

img_8683

skarmavbild-2017-01-03-kl-23-22-34
Bilden lånad av h_stamsgoda

img_8700