Reseberättelse från de 5 byarna

Redan klockan 07:30 väcks vi av kyrkklockans intensiva klang utanför vårt fönster. Det känns dock bara bra, för vi vill upp tidigt och vandra från vår by Monterosso al Mare till närmaste byn Vernazza. Det är första gången jag och min fru besöker Cinque Terre. Vi har hört så mycket gott om byarna. En god vän till mej berättade inför resan att hon alltid blir tårögd av Vernazzas skönhet när hon besöker byn. Vi får se om det även händer oss.

Monterosso al Mare – gamla stan.
Utsikt från vårt fönster med kyrkklockan som väckte oss varje morgon.

Eva-Lenas kollega som besökte byarna nyss berättade att vandringen från Monterosso till Vernazza bara tar 40 minuter. För säkerhets skull frågar vi dock några italienare: ”Quanto tempo ci mette a Vernazza, a piedi?” Svaret blir ca 2 timmar så vi går och köper lite proviant. Italienarna avråder oss bestämt att gå med våra fotvänliga sandaler och säger att man skall ha riktiga vandringskänger/skor. Vi gör som många Italienare – struntar i uppmaningen och börjar vandra i våra sandaler. Visst innehåller sträckan några tuffa passage, men inga som gör att vi ångrar valet av sandaler. De känns snarare svala och ett bättre val än kängor.

Vi klarar av sträckan trots att vi inte direkt är tränade och kondisen är si så där. Vi ser många äldre pensionärer som också går vandringen, så om du har balansen i behållning så är vandringen värt mödan. Nu känns plötsligt inlägget som en pensionärsresa, men jag vill bara ge dej en bild av att vandringen fungerar för de allra flesta. Många yngre människor med bättre kondis vandrade också förbi oss.

 

Hur blev det då med tårarna vid ankomsten till Vernazza? Vi blev helt betagna, men tårarna uteblev. Kanske berodde det på att när vi anlände hade tåget precis anlänt och horder av turister strömmade nerför gatorna. Den värsta perioden av turister är över, men när antingen båten lägger till eller tåget rullar in blir det för en stund kaotiskt mycket folk. Det förstörde vår upplevelse en del.

Jag skulle ändå vilja påstå att perioden från mitten av September och en månad framåt är den bästa perioden att besöka Cinque Terre. Värmen under dagen blir inte alltför intensiv och kvällarna är fortfarande ljumna så du kan sitta med en linneskjorta eller blus och njuta av middagen eller en drink på en lokal restaurang. Jag skulle starkt avråda från att åka under perioden mitten av juni till slutet av augusti. Många har förkunnat för mej att det är orimligt mycket folk då – och orimligt varmt. En ganska dålig kombo om du frågar mej.

Riomaggiore

En viktig ingrediens för en lyckad semester är såklart restaurangutbudet. Vad erbjuds och vilken klass håller det? Cinque Terre är en mycket populär turistattraktion och köket håller i allmänhet inte toppklass. Det är mycket pågrund av oss turister. Det behöver inte vara så otroligt bra, det säljer ändå.

Mitt och Eva-Lenas tips är att leta efter en Trattoria eller Osteria och beställa in något klassiskt italienskt, krångla inte till det. Innan du sätter dej på restaurangen titta på klientelet. Sitter lite halvberusade högljudda turister på restuarangen så välj den om du gillar just detta, men räkna inte med att maten håller någon hög klass. Sitter det dock Italienska familjer eller par på restaurangen (som ibland kan vara lika högljudda) välj den och du får i allmänhet bra mat.

Vi vill dock dela med oss av tips på två coola och trevliga restauranger som stack ut positivt. Den första heter Nessun Dorma. Den väljer du med fördel att inta din lunch på. Ta gärna även en uppfriskande Aperol Spritz samt ta en selfie framför den otroliga utsikten över Manarola.

Klicka på Nessun Dorma och du hamnar på deras hemsida:

Nessun Dorma


 

Den andra restaurangen ligger i ett klassiskt Italiensk torn vid havet i Monterossos gamla stadskärna. Vi älskar dessa vackra byggnader med fantastiskt utsikt. Maten på Torre Aurora var något speciellt och upplägget proffsigt. Lyxig fingertoppskänsla både på tallriken, hos personalen och inte minst på platsen. Drinkarna var en av de mest innovativa och trevliga vi upplevt på länge. Hög klass.

Klicka på Torre Aurora och du hamnar på deras hemsida:

Torre Aurora

 

 

Sist men inte minst Gelaton. Hur var gelaton och gelateriorna? Efter våra semestervistelser på Amalfikusten vill jag framhålla att vi har ganska höga krav på både smak, innovation och inramningen av själva gelaterian. I jämförelse med den otroligt höga klassen och yrkesstoltheten kring de ofta familjeägda gelateriorna i Amalfi så var gelaton ingen fantastisk upplevelse. Betänk dock att vi har höga krav på vad en bra gelateria bör vara.

Personalen på de flesta gelaterierna var lite trötta och oengagerade. Man märkte tydligt att det inte fanns någon stolthet och personlighet. De var just bara anställda som var trötta efter en lång säsong och bara ville få sin lön.

Vi hittade dock några undantag som visade sig vara riktiga pärlor. Bland annat Gelateria Golosone i Monterosso, klicka HÄR för att komma till deras facebooksida. Gelateria Vernazza som du når genom att klicka HÄR.   Vi fick också tipset av en glassvän att besöka Gelateria Il Porticciolo i Levanto, men hann inte besöka den. Vi provade en fantastisk Basilicagelato samt en oväntat fräsch sorbet på ingefära. Basilica har jag redan kört under sommaren och den kommer tillbaka nästa sommar. Ingefärsorbeten skall jag försöka kopiera – ja, man får faktiskt försöka kopiera perfekta idéer.

Kul att du läste. Hoppas du fick lite inspiration och att du blev sugen att besöka Cinque Terre. Du får gärna kontakta mej om du har några frågor. Det är bara att lägga en kommentar på bloggen, eller så skickar du frågan privat till joachim@hollandersglass.se

Med vänliga hälsningar

Italienvännerna

Joachim & Eva-Lena

Riomaggiore

4 reaktioner till “Reseberättelse från de 5 byarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s