Kvalitetsglassens 10 punkter

Idag vill jag dela med mej av lite tankar kring kvalitetsglass. Delar av innehållet har Glassakademien tillsammans med representanter från premiummärket Häagen-Dazs tagit fram. Andra delar är mina egna tankar kring premiumglass. Tyckte det kunde vara på sin plats att beskriva kvalitetstänket lite.

1. Det är skillnad på glass och glass
Svenskarna gör allt mer medvetna val bland livsmedel i matbutiken, detta bör gälla även vid val av glass. Läs på innehållsförteckningen och notera smak samt konsistens när du äter glassen. Tillsatser, luftinnehåll och typ av fett i glassen har stor betydelse för smaken och konsistensen. 

2. Glass ska göras på riktig grädde
Kvalitetsglass ska aldrig göras på smör eller vegetabiliskt fett. I riktig glass ska färsk grädde användas som fettbas. En glass gjord på grädde ger en mjukare fyllighet och rikare smakupplevelse samt att man slipper den feta hinnan som lägger sig i gommen av glass gjord på vegetabiliskt fett.

3. Hög kvalitet på råvaror gör skillnad
De bästa smakerna kommer från naturliga ingredienser. Därför ska kvalitetsglass alltid göras på så färska och rena råvaror som möjligt. Precis som med så många andra livsmedel, så påverkas även glassens smak av kvaliteten på råvarorna.

4. Välj bort onödiga tillsatser
Undvik glass som innehåller färgämnen, stabiliserings- och emulgeringsmedel. Glass som är gjord på de bästa möjliga råvarorna behöver inga industriellt framställda tillsatser  för att ge utmärkt smak och konsistens.

5. Betala inte för luft
Dyrare glass av högre kvalitet väger i regel mer än billigare glass. Jämför man i kilo blir den ”billiga” glassen inte lika billig och den ”dyrare” inte lika dyr. Därför bör man alltid jämföra glasspriser i kilo och inte i liter, annars riskerar man att betala för luft. Ju mer stabilisatorer det finns i en glassbas desto mer luft kan ”piskas” in och desto mindre väger den. Minimalt med luft kräver inga stabilisatorer. En glass med högre densitet ger en fylligare smakupplevelse.

6. Låt glassen vila/temperera
Kvalitetsglass med hög densitet (lite luft) bör stå kylskåpskallt i 20-30 minuter innan det är dags att avnjuta den. Då är den lättare att skopa och ger en fylligare smak.

7. Uttryck din kreativitet med glass
Glass kan avnjutas på många olika sätt och kombineras med andra smaker i oändlighet. Testa olika smakkombinationer och hitta på dina egna glasskreationer! Varför inte strö lite flingsalt över chokladglassen eller tillsätta pistagenötter för att ge vaniljglassen det lilla extra.

8. Det finns gott om glasstillfällen året runt
Glass kan avnjutas året om, likväl på jul som på midsommar. Låt dig hänföras av fruktiga och fräscha smaker på våren och sommaren och njut av de mäktigare och ”varmare” smakerna på hösten och vintern.

9. Låt glass sätta guldkant på tillvaron
Välj glass på samma medvetna sätt som man idag väljer vin, ost, kaffe och choklad. Det är hög tid att vi svenskar även gör glassvalet med samma omsorg och njuter fullt ut med alla sinnen!

10. Speciellt med hantverksglass
Välj hantverksglass när du riktigt vill njuta. Du behöver inte så mycket av glassen. Redan efter att du smakat första skeden fylls munnen av äkta intensiva smaker från de bästa råvarorna. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s