Den magiska Rabarbersorbeten

Jag strosade runt i trädgården härom dagen och såg att rabarbern ännu inte var riktigt plockmogen. Att se den otroligt vackra, friska och levnadsglada stjälken formligen explodera under våren är för mej magiskt. Rabarbern kan användas till så mycket, inte bara pajer  (som min fru gärna bakar) och desserter utan även som ett tillbehör till stekt fisk eller grillat. Kanske som en smaksättare i en kycklinggryta, till marmelad, saft eller varför inte till en frisk drink.

En sorbet som varit med från början är vårens höjdare, Rabarbersorbet. Jag, min fru och många av våra vänner älskar att mixa den härliga sorbeten tillsammans med Prosecco i en blender några sekunder. Det blir en härligt frisk och god drink som antingen kan  serveras som välkomstdrink eller som en trevlig efterrätt/drink efter maten.

Här följer ett litet utdrag ur ett inlägg publicerat 7:e maj 2014 då jag precis köpt min första riktiga glassmaskin: 

Min första ”batch” glass med den nya maskinen visade sig bli helgens höjdpunkt. Jag blev inspirerad av vårsolen och det spirande gröna som var på gång i vår trädgård. Rabarberna hade redan börjat växa och det var just de som jag nyfiket, lustfyllt och glädjerikt plockade till mitt första försök i glassmaskinen. Skulle jag göra gräddglass eller sorbet? Jag valde ganska snabbt att prova att göra en sorbet vilket visade sig bli en spännande upplevelse. Efter att ha skurit rabarbern i småbitar, kokade jag en sockerlag som sedan slogs över rabarbern. Rabarbern och sockervattnet mixade jag med en stavmixer till en slät massa som sedan passerades genom en trådsil. Saften som blev efter att ha passerat silen var alldeles genomskinlig och lite rosafärgad. Efter att den svalnat hällde jag den i glassmaskinen som började arbeta. Efter 30 minuter började ”saften” bli lite fastare och började ändra färg.

Efter ytterligare 20 minuter var den helt slät, krämig, rosavit och alldeles underbar.

Skulle jag inte vetat om att det var en sorbet, skulle jag ha gissat gräddglass. Så otroligt krämig och fin var den. Att sedan servera den på ett estetiskt sätt, bjuda in några riktigt goda vänner (javisst Mattias och Johanna,  jag syftar på Er)  att smaka och avnjuta den tillsammans ackompanjerad med ett glas rosé i solen på vår altan – det var himmelriket. Så fantastiskt gott! Jag låter kanske överdriven – och visst, alla kanske inte skulle njuta lika mycket som jag. Men detta är mina ocensurerade innersta tankar om denna stund på jorden. Magnifico!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s