Gott, rent och rättvist!

Förra helgen var jag och min fru Eva-Lena nere i Köpenhamn och besökte den första Terra Madre konferensen i norden någonsin.

Terra Madre Nordic är ett nätverk av småskaliga, högkvalitativa producenter, aktivister, akademiker och kockar som arbetar efter  Slow Food rörelsens idéer.  Medverkade länder på mässan var:  Danmark, Sverige, Norge, Finland, Grönland, Island,  Färöarna, Åland och Sápmi.

Slow Food är organisationen som föddes med målet att vara en motpol till snabbmatkulturen, globaliseringen och industrialiseringen av vår mat. Idén som kläcktes av Italienaren Carlo Petrini, gav upphov till organisationen som sedermera kom att använda ledorden ”gott, rent och rättvist”. Den gick från att omfatta två italienska kommuner 1999 till att idag omfatta hundratals samhällen runt om i världen.  Läs gärna mer om Terra Madre eventet genom att klicka HÄR

”Förr i tiden, när maten var närodlad och ekologisk och djuren gick och betade på en frisk mark, visste man exakt var maten på bordet kom ifrån.”

Fler och fler människor börjar återigen intressera sig för ursprunget och det känns viktigt och bra. Det är ”trendigt” att tänka fairtrade och ekologiskt och man må tycka vad man vill om trender, men i detta fallet tycker jag det är positivt och ett bra sätt att nå ut till gemene man.

Det är med stolthet jag fått stora delar av mitt sortiment klassat som mathantverk av det svenska resurscentrumet, ELDRIMNER som delar Slow Food rörelsens idéer. De uttrycker sig så här kring vad ett mathantverk är för något:


Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

En stor anledning till att jag fått min glass och delar av min gelato godkänd är att jag visat ett genuint intresse för hantverket och alltid strävar efter att använda de bästa råvarorna. Jag strävar efter att använda lokala råvaror i den mån det är möjligt. Jag känner en stolthet över mitt unika samarbete med lokala KRAV gården Nyckleby i Upphärad. Jag har besökt gården och klappat kossorna och jag ser att de har det jättebra. Nyckleby skriver på sin hemsida:

Vår mjölk är så nära ”ursprunglig mjölk” som går att få tag på i butik. Beroende på varsam hantering och att vi förädlar mjölken i så få steg.

En spännande råvara i delar av mitt gelatosortiment är getmjölk från Näsbön gård i Ed. Mjölken förädlas i det enda mejeriet i Sverige för getmjölk, Dalspira. Jag har tyvärr inte ännu fått glädjen att stifta bekantskap med getterna, men jag har pratat med ägarinnan Elisabeth Forsdahl och hon har målande beskrivit hur getterna lever. Dom har det bra, utan tvekan.

Ägg köper jag från företaget västkustägg som ligger utanför Halmstad och de tar sina ägg från ekologiska gårdar på västkusten. Hönorna som värper äggen har det bra på ekologiska gårdar – borde inte finnas något annat.

I morgon är det fredag. Då skall jag berätta lite om min smått magiska Rabarbersorbet. Molto buono!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s