Lilla Gelaterian i Kaféstaden

Det var med glädje och stolthet jag härom veckan fick en förfrågan från Alingsås Tidning om jag ville gästblogga i tidningen. Självklart sa jag ganska omgående ja. Det du nu läser publiceras på ALINGSÅS TIDNINGS HEMSIDA och just detta avsnitt publiceras även i papperstidningen på torsdag.

Jag önskar nu bjuda in dej att följa min personliga berättelse kring min passion för äkta mathantverk och glass i synnerhet. Först en liten ‘start-up’ skriven av mej själv i tredje person.

Det finns en liten gelateria i kaféstaden Alingsås. Den är lite undanskymd på en bakgata. När du vandrar genom sta’n och tar till höger vid piazzan kommer du fram till den bedårande lilla gelaterian. Den är nästan onödigt liten om du frågar mej, men vilken glass som där serveras. Glassmakaren som tillverkar glassen trilskas dock med att bara hålla öppet lite då och då. Han säger att han vill behålla passionen för hantverket och menar att det är svårt om inte känslan och nyfikenheten får styra. Glassgubben lever lite efter devisen ”Förlora aldrig din barnsliga entusiasm – och saker och ting kommer bli som du önskar”. Smått bevingade ord som myntades av den Italienske regissören Federico Fellini som bland annat regisserade storfilmen  ”La dolce vita” med Anita Ekberg.

Ibland kan man kanske tycka att glassmakaren är lite mossig i sin tanke med att sätta kvalitet framför kvantitet. Allt ska ju vara så stort och flashigt nu för tiden. Han envisas också med att tillverka glassen med ekologiska råvaror så långt det är möjligt. Och så gillar han inte onödiga tillsatser. Han kan till och med bli mycket upprörd över alla tillsatser som förvanskar maten vi stoppar i oss.

När man tänker efter en andra gång känner man ju dock att glassmakaren har helt rätt. Det ligger i tiden att tänka småskaligt och att värna om det lilla, lokala och personliga. Vi håller på att tappa oss själva i storskaligheten där det enda allenarådande målet är att tjäna så mycket pengar på så kort tid som möjligt och ofta på bekostnad av kvalitén. Där är gubben tjurskallig – så vill han inte ha det.

Med inledande ord kan det kanske tolkas som om glassmakaren är lite grinig. Jag skulle dock snarare påstå att han är mycket sympatisk och en gladlätt typ som just låter passionen styra mycket i livet. En kollega har vid upprepade gånger kallat honom ”livsnjutare” och det tycker jag passar bra in på honom.

Välkommen tillbaka i morgon. Då berättar jag lite kring hur allting startade med Hollanders Glass.

Gelaterian premiäröppnar för säsongen den 1:a maj 11:00-15:00. Benvenuto – Välkommen

 

 

ÖPPETTIDER:

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s