På väg mot nya mål!

Det var alldeles för länge sedan jag skrev på min blogg. Någon klok person sa till mej för ett tag sedan att bloggande hinner man bara med om man inte har företag. Det må vara olika, men för min del har det hittills varit sant. Bristen på tid har gjort att jag inte satt mej ner för att blogga, utan har istället valt att kommunicera via instagram och facebook som helt enkelt går snabbare. Konstigt att jag säger det – snabbare! Jag som är förespråkare för Slow Food rörelsens filosofi.

Men nu har jag tid. Jag sitter på tåget på väg till Stockholm. Jag skall gå en 3 dagars utbildning i Gelatons magiska värld.

När vi nu pratar om den viktiga och spännande Slow Food rörelsen, så vill jag gärna berätta att jag och min fru planerar besöka matmässan, Terre Madre Nordic i Köpenhamn till våren. Terra Madre hålls för första gången i Norden i det supertrendiga CPH FoodSpace. Evenemanget har sitt ursprung i Slow Food–verksamheten, som vill hjälpa företag och konsumenter att nätverka också internationellt. Mässan är öppen för konsumenter och för utställare, småskaliga producenter och mathantverkare som producerar högkvalitativa livsmedel på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

 

Eldrimner

På mässan i Köpenhamn kommer bland många andra, Eldrimner finnas med. Eldrimner är ett svenskt, nationellt resurscentrum för mathantverkare. De arrangerar bland annat utbildningar samt certifierar mathantverkare. Carlo Petrini, grundaren av Slow Food rörelsen är Eldrimners nya ambassadör. Det är stort!

I det här sammanhanget är det en ära för mej att meddela Er alla att Hollanders Glass precis i dagarna har premierats med ett Certifikat. Eldrimner definierar mathantverket på följande sätt:

Den här produkten har rik smak och hög kvalitet. Innehållet är naturligt och hantverket bygger på kunskap, uppfinningsrikedom och bevarad tradition. När du väljer den bidrar du till omsorg om människor och vår natur, samt skapar både arbetstillfällen och öppna landskap. Certifierat Eldrimner Mathantverk© garanterar genuin, smakrik och unik mat.

 

Jag är nu en stolt medlem av Sveriges certifierade mathantverkare. Det finns så många duktiga kollegor ute i vårt avlånga land. Klicka in på Mathantverkskartan och läs om oss alla och förundras över den rika skatt vi tillsammans kan njuta av om vi vill.

 

Nyckleby Gård

En anledning till att jag fick certifikatet ligger i att jag startat ett samarbete med lokala Nyckleby gård som producerar ohomogeniserad ekologisk mjölk. Jag ser fram emot att använda mjölken från gården i min glass till våren. Om ett par veckor är det dax att balansera receptet i en smak och upplevelsetest för inbjudna, väl utvalda gäster. Det ser jag fram emot jättemycket.   

 

Näsbön

I de gelatosorter som jag använder getmjölk (främst de på burk) kommer mjölken från och med 2018 från Näsbön gård i Ed. Getmjölken pastöriseras inte på gården utan körs till Dalspira mejeri. De levererar getmjölken till min glass. Även dessa gelatosmaker är certifierade som äkta mathantverk.

 

Min övriga gelato

Som jag som snabbast nämnde i början av inlägget, sitter jag nu på tåget på väg till Stockholm för att genomföra en Gelatoutbildning i regi av Gelato universitetet i Bologna. Utbildningen leds av SM mästaren Kenneth Erlandsson. Min kommande klassiska Italienska gelato kommer produceras med lika fina råvaror som min svenska glass. Dock klassas inte gelatotillverkningen som mathantverk enligt Eldrimners definition. Skillnaden är att jag till viss del kommer att använda mej av glassbaser med stabilisatorer istället för ägg och honung/agavesirap. Det är speciellt vid framställning av sorbeter (där alltid äkta ekologisk frukt eller fruktpuréer används) som det enligt min nuvarande kunskap inte går att uppnå optimal ”gomkänsla” utan att använda sig av andra stabilisatorer. Fördelen med sorbeten är att den både är ägg- och mjölkfri! 

I många glassbaser som man främst kan köpa på den italienska marknaden återfinns ämnen som jag inte kan stå för i min glasstillverkning. Det är därför med största glädje jag med hjälp av bland andra Johan på Vanilj och Choklad i Höganäs (som förövrigt skall vara med på kursen i Stockholm) lyckats lokalisera ett italienskt företag som både jobbar med fairtrade produkter och ekologiska produkter. Jag har varit i direktkontakt med företaget och pratat innehåll och allt är schysst – till 100%. Företaget heter Galatea. Kolla gärna in deras hemsida för mer info.

 

 

That´s all for now.

Nu är det dax att sova, så att jag kan vakta utvilad i morgon, första dagen på min spännande gelatoutbildning!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s