Höst hos Hollanders

Väderprognosen för veckan ser lovande ut och än kanske inte hösten är här. Men på Hollanders Glass öppnar vi upp för de mysiga höst eventen och höstsmakerna. Det är nu möjligt att beställa de 6 höstsmakerna på hemsidan och du kan även i min nya infofolder läsa om ”Taste of Alingsås” och ”Lights in Alingsås” där Hollanders Glass håller öppet utvalda kvällar. Spännande, mysigt och lite annorlunda. Känner mej spänd och förväntansfull. Läs mer här:  infofolder

Den uppmärksamme har kanske redan noterat att jag igår hade ett event med Uffe och Malin på H:stams goda hos Electrolux Home i Alingsås. Vid denna tillställning då vi bjöd på en 3 rätters meny passade jag på att finslipa en förrätt som jag redan i vintras bjudit våra norska vänner Heidi, Morten och Christina på. Förrätten är med på ”Taste of Alingsås” kvällarna i september.

 

Gourmetglassen Chèvre

Inför helgens event på Electrolux och höstens presentation av nya smaker besökte jag och Céleste förra veckan, Skattegårdens Lantost i Magra. Vi ville testa deras getost och även prata med ägarna Annelie och Joakim och inte minst gosa med deras getter. Vi fick med oss 4 olika typer av getost hem och härom kvällen hade jag och Eva-Lena provsmakning av 5 olika testbatcher med glass – vi ville också ha med en fransk chèvre (get) för att jämföra resultatet. Skattegårdens ”Geting” vann och det var den glassen som gästerna på Electrolux fick smaka på igår.

Jag känner mej stolt och glad över att den lokalproducerade osten signerad Skattegården kommer vara en viktig smakbärare i min gourmetglass ”Chèvre” i höst. Jag är inte ensam om att älska deras getost. Jag har fint sällskap av flera stjärnkrögare och exempelvis restauranger som KOKA och Upperhouse med varsin stjärna i Guide Michelin.

 

 

 

 

Gourmetglass Brynt smör

Sedan jag introducerade ”Brynt smör” för 1 år sedan har jag bara fått lovord kring smaken som påminner om smörkola. Många har tveksamt smakat på glassen. Brynt smör i glass kan väl inte vara gott? Men så är det! Brynt smör lyfter fram smakerna på ett förnämligt sätt. Jag behöver väl inte påminna dej att det verkligen är smör som jag bryner och använder i glassen – inga konstigheter, bara äkta råvaror. Klicka gärna här om du vill få inspiration till en efterrätt där Brynt smör är en viktig komponent.

 

Hjortronrippel i Vaniljglass

 

Jag skulle vilja berätta om min relation till detta bär, eller rättare sagt ört som faktiskt Hjortronet är. Hjortron är synonymt med sylt för mej. Det finns flera sorters bärsylter. Hallon, jordgubbar och röda vinbär är några som jag uppskattar. Men sedan finns det en sylt som höjer sig majestätiskt över alla dom andra. En sylt som saknar motstycke, en sylt som helt enkelt inte kan jämföras med en vanlig sylt. En sylt som spelar i en helt annan liga. Det är Hjortronsylten. Jag älskar Hjortronsylt.

Redan som liten fick jag följa med mamma och pappa ut på myren i närheten av vår stuga i Närsbo utanför Alingsås. Jag kommer ihåg blöta fötter och mygg, men mest kommer jag ändå ihåg känslan när man närmade sig myren och såg de första härligt guldgula bären. Jag kommer ihåg att vi sa att platsen var hemlig och det gjorde säkert det hela än mer spännande. Sedan gick vi hem och kokade sylt och hade jag tur fixade mamma redan samma dag våfflor med grädde och hemgjord Hjortronsylt. Det är kärlek och helt fantastiska minnen som etsat sig fast hos mej.

När somrarna närmade sig i Eklanda när jag var barn, längtade jag efter att få besök av min syssling Mikael från Jönköping. Han brukade hälsa på hos oss tillsammans med sin pappa Sven. De bodde hos oss och vi gjorde alltid så spännande saker tillsammans. Jag kommer så väl ihåg när vi fiskade kräftor i ån och Micke var så himla rädd för de krälande krabaterna.

Men det var något som gjorde att jag extra mycket såg fram emot när dom skulle komma. Dom köpte nämligen med sig en helt fantastisk, unik glass som bara fanns hos en producent. Jag tror det var Sia glass. Den glassen gick inte att få tag på i Vårgårda vid min barndomstid. Självklart var det Hjortronglass. Det var en helt otrolig spänning i luften och alla blev som barn på nytt (Ja ja, Micke och jag var ju barn – men även mamma och Sven) när vi skulle avnjuta glassen tillsammans. Det är starka och viktiga minnen för mej.

 

Vanilj med ripplad nypon och kanderade mandlar

 

Förra årets succé är tillbaka med uppdaterat recept som gör smaken och konsistensen ännu bättre – om den nu kan bli det 😉 Även i år har jag den fina förmånen att få lokalt skördade nypon av min mors granne, Carina. Tack för det!

Hasselnötschoklad

När man upptäcker en hasselnötschoklad som är så len och fyllig med lagom halt kakaohalt, 58% blir man bara så glad. Jag letar på spännande platser och just denna choklad upptäckte jag på underbara Paradiset matmarknad i Stockholm på Söder. Smaken blev uppskattad och jag kände att den var en fin kontrast till övriga smaker. Det fattades helt enkelt en bra chokladglass. Men chokladen är inte billig så för att kunna erbjuda denna även i höst, tvingas jag höja priset till gourmetglass pris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s