Inspirerande dagar i Stockholm

Vi är precis hemkomna från fantastiskt innehållsrika dygn i vår huvudstad och jag känner mej otroligt inspirerad att skriva av mej lite. Fokus på detta inlägg ligger såklart på småskalig glass men jag kommer även skriva lite om Paradiset, sveriges största ekokedja samt om vänskap och musik. Så slå dej ner och njut av mina ord som förhoppningsvis ger dej positiva känslor i kroppen.

Min hobby att tillverka glass har under de senaste månaderna varit mycket intensiva och ibland tröttande. Mycket jobb med att iordningställa, renovera och inreda min lilla Pop-Up Gelateria och många andra småsaker som hela tiden pockat på min uppmärksamhet. Så det var med stor glädje jag såg fram emot en ledig helg i Stockholm.

Jag och min fru Eva-Lena kom till ett sommarvarmt Stockholm redan på förmiddagen efter mindre än 3 timmar på X-2000. Vi gick till hotellet och lämnade av våra väskor så att vi endast iklädda tunna kläder kunde flanera runt och titta på folk. Det här med att flanera är underskattat tycker jag. Har du inte provat så borde du göra det. Flanera för mej är att gå omkring utan egentligt mål och bara upptäcka nya platser, stanna till på en mysig uteservering exempelvis under ett kastanjeträd i gamla stan och titta på folk. Flanerandet skall även ske utan tidspress och tas med lugna steg samt med en blick som nyfiket letar efter spännande saker att fästa blicken på. Jag hade turen att både jag och Eva-Lena var i läget att vi ville flanera denna förmiddag tillsammans och njuta av dagen. Vi fann en hel del nya platser och såg en hel del människor som slappade i parkerna och såg lyckliga ut över det vackra vädret. Många människor hade tagit sig till Kungsträdgården för att se en sista skymt av körsbärsblomningen som var i sitt sista skede. Men som en sann flanör vill jag inte avslöja mer av vad vi fann – det får du göra, nästa gång du är i Stockholm och flanerar. Det här med att flanera är en konst, så om du inte tidigare gjort det så behövs träning.

Efter några timmars flanerande och lunchstopp på mysiga Mood Galleria åkte vi tillbaka till hotellet och sökte oss till poolen på taket av hotellet. Ägnade ett par timmar i solen drickandes lite bubbel och pratade om livet, innan vi gick till rummet fixade till oss och mötte upp vännerna Per och Petra som precis checkat in. Vi satt och pratade en stund och gick sedan iväg tillsammans alla fyra.

Huvudanledningen med turen till Stockholm var att jag, min fru och några vänner skulle besöka världspremiären av Depeche Mode´s turné på Friends. På fredagskvällen tog vi därför pendeln till Solna tillsammans med 37 000 förväntansfulla fans. Vi hade alldeles för lite tid att träffa alla vi ville innan konserten, så det kändes lite stressigt, men alla vi ville prata med träffade vi i alla fall lite kort. Konserten var lite trött i början med flera av de nya låtarna men kom igång mer och mer. Jag gillade speciellt Martin Gore´s lugna parti som var vackert och stämningsfullt. De gamla numren från ”då det begav sig” var också riktigt bra. Inte den bästa konserten med Depeche som jag varit på men ändå klart godkänd. Jag bifogar en länk till en recension av Dagens Nyheter som jag tycker känns rättvis. Läs den här om du är mer intresserad.

Depeche Mode on stage!

På lördag morgon hade vi bestämt att möta Per och Petra i frukostmatsalen och äta hotellfrukost tillsammans. Vi var alla helt överens om att det var en höjdpunkt att få sitta och äta en lång stund tillsammans och prata. Favoriten på frukosten var nog att hotellet hade en egen omelettkock som tillredde omeletter ”al minuto” till gästerna. Det kändes värdefullt och härligt att sitta och prata tillsammans i lugn och ro – något som man får tid till alldeles för sällan. Efter den 1 1/2 timmes långa frukosten checkade vi ut, men lämnade kvar bagaget på hotellet, så att vi slapp ta med oss packningen.

Flanerandet fortsatte även med Per och Petra, men denna dag hade vi några få mål med vår vandring. Vi hade under frukosten kommit fram till att det inte var många ”måsten” under dagen, men jag var väldigt nyfiken på FRYST, en glassbar som tillverkar sin egen glass och Paradiset matmarknad som jag hört så mycket om. Per ville även ta med oss till det bästa gyrosstället i stan, Gyrella och Petra ville gärna till en speciellt te affär som tyvärr visade sig vara stängd för dagen. Vi bestämde att vi först skulle ta t-banan till FRYST och sedan hänga på söder där både Paradiset och Gyrella låg.

FRYST

Fryst ligger vid Kungsholmsstrand med vacker utsikt över Karlbergsslott. Lokalen är liten, precis som min Pop-Up Gelateria och andades personligt engagemang. När vi anlände skulle glassbaren öppna inom några minuter så vi väntade en liten stund och pratade med folk i kön – det visades sig (när vi berättade att vi var från Alingsås) att en person i kön var kusin med en gemensam vän i Alingsås, världen är allt liten ibland.

Efter att jag startade upp Hollanders Glass instagramkonto i slutet av förra året har jag hittat likasinnade och i dagsläget följer jag omkring 10 småskaliga glasstillverkare och dom följer mej. Det var på detta sätt jag först hittade Fryst och jag fastnade för deras berättelser och tankar kring glasstillverkning. De tillverkar glass efter säsong och använder bland annat färsk frukt. Ägarinnan Rehne berättade lyriskt om hur god blodgrape blir i glass, något som vi också fick erfara när vi provade glassen. En favorit bland kunderna är annars deras saltlakritsglass med ripplad lakritskola. Det förkunnade både personer i kön samt ägarinnan.

Fryst tillverkar all glass som säljs ”al-minuto” varje dag och under timmen vi spenderade hos dem, mumsandes på glass och pratandes om glass, hade Kim-Benjamin burit fram 4 kantoner med nya smaker som han tillverkade under tiden vi var där. Fascinerande att se deras samarbete och hur väl allting fungerade praktiskt – något som jag tyckte vara spännande att se och som jag skall arbeta vidare med i min Pop-Up Gelateria.

Under vårt besök smakade vi samtliga 10 smaker som dom hade när vi var där. – ”Men kom tillbaka i eftermiddag sa Rehne, då har vi nya smaker – bland annat vår populära Cocosglass. Vi fyller på allteftersom de tar slut och kör då gärna andra smaker, allt efter tillgång och inspiration för dagen”. Det lät som ljuv musik i mina öron, och musik var något som ägarinnan ofta återkom till när hon pratade om deras glass. Hon menade att det behövs så mycket kreativitet, nyfikenhet och inspiration för att förverkliga musik och glass. En association som jag kände mej välbekant med och vi förstod alla precis vad hon menade.

Den sak som fascinerade och inspirerade mej mest under besöket var krämigheten dom lyckats skapa på sin sorbet. Jag har i dagsläget endast 1 sorbet, Rabarber. Den  är jag mycket nöjd med och har också fått många lovord under de 3 år som jag tillverkat den av egna rabarber från trädgården. Men attans om inte Fryst version av sorbet var ännu krämigare än min. Dock har jag ännu inte kört rabarbersorbet i min nya proffsmaskin från Italienska Staff – jag är nyfiken om den maskinen lyckas göra min sorbet lika krämig som Fryst sorbet. Jag längtar efter att få prova.

Jag vill ge kollegorna i Stockholm högsta betyg för sorbeten och även de andra sorterna av glass som alla höll absolut högsta kvalitet.

Men det är som jag alltid säger – arbetar man med de bästa råvarorna så märks det i slutresultatet. Vi åker dit igen nästa gång vi är i Stockholm, och då tar vi  med oss våra barn också.

PARADISET

Efter besöket hos Fryst tog vi t-banan till Medborgarplatsen på Söder och flanerade runt i de inspirerande kvarteren. Vi 4 i sällskapet älskar verkligen söder och när vi besöker Stockholm försöker vi alltid bo där. Södermalm präglas av en avkopplad men samtidigt trendig och kreativ stämning och det känns i hela kroppen. Vi hittade en ny hotellpärla Rival på Mariatorget som kanske (om vi vill prioritera boendet) blir vårt nattliga residens nästa gång vi är i Stockholm. Efter att flanerat omkring i en halvtimme kom vi fram till Paradiset:

Det var en sann fröjd att botanisera bland hyllorna och hitta både gamla och nya favorit producenter. Det bästa av allt var helt klart att vi inte behövde tänka – alla varor var schyssta och personalen var kunnig och engagerad. Prisnivån var också bra, med tanke på vilken kvalité det var på produkterna. Jag tycker att vi alldeles för ofta bara tittar på prislappen och glömmer vilket engagemang det är bakom produkter av hög kvalité. Man får helt enkelt vad man betalar för. Visst är det en ekonomisk fråga, men det är så många som har räknat på det och det behöver inte bli så mycket dyrare med ekologiska råvaror om man bara handlar smart och inte köper onödiga saker.

På matmarknaden hittade jag även en produkt som jag för ett par veckor sedan fick tips om av Björn som är fårbonde i Bergslagen och som besökte mej och provtillverkade glass av sin fårmjölk. Vi pratade om innehåll och jag berättade att jag tillverkade en getmjölksgelato med smak av Hallon. Getmjölken köper jag på ICA och den är från tyskland. Han upplyste mej då om att det finns ett mejeri som heter Dalsspira som ligger i Dalsland. Med all sannolikhet kommer jag i fortsättningen tillverka min Hallongelato på Dalspiras getmjölk.

Innan det var dax att åka med tåget till Alingsås tog vi en välbehövlig paus med en lite sen lunch på Gyrosrestaurangen som Per tipsat om. De levde verkligen upp till sitt goda rykte och vi stapplade mätta därifrån med nöjda miner mot centralstationen.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s