Lilla ‘Pop-up’ gelaterian i trästaden

Det finns en liten gelateria i småstaden. Den är lite undanskymd på en bakgata. När du vandrar genom den pittoreska trästaden och tar till höger vid piazzan kommer du fram till den där pyttelilla gelaterian. Den är nästan löjligt liten, men vilken glass som där serveras. Gubben som tillverkar glassen trilskas dock med att bara hålla öppet lite då och då. Han säger att han vill behålla passionen för hantverket och menar att det är svårt om inte känslan och nyfikenheten får styra. Glassgubben lever lite efter devisen ”Förlora aldrig din barnsliga entusiasm – och saker och ting kommer bli som du önskar”. Smått bevingade ord som myntades av den Italienske regissören Federico Fellini som bland annat regisserade storfilmen  ”La dolce vita” med Anita Ekberg.

Ibland kan man kanske tycka att gubben är lite mossig i sin tanke med att sätta kvalitet framför kvantitet. Allt ska ju vara så stort och flashigt nu för tiden. Han envisas också med att tillverka glassen med ekologiska ingredienser om det är möjligt. Och så gillar han inte onödiga tillsatser. Han kan till och med bli mycket upprörd över alla tillsatser som förvanskar maten vi stoppar i oss. Men när man tänker efter en andra gång känner man ju att gubben har helt rätt. Det ligger i tiden att tänka småskaligt och att värna om det lilla, lokala och personliga. Vi håller på att tappa oss själva i storskaligheten där det enda allenarådande målet är att tjäna så mycket pengar på så kort tid som möjligt och gärna på bekostnad av kvalitén. Där är gubben tjurskallig – så vill han inte ha det.

Med inledande ord kan det lätt tolkas som om gubben är grinig och gammal. Men jag skulle snarare vilja påstå att han är mycket sympatisk och en gladlätt typ som just låter passionen styra mycket i livet. En kollega har vid upprepade gånger kallat honom ”livsnjutare” och det tycker jag passar bra in på honom.

På gelaterian kommer det under de få öppettiderna serveras 4 sorters färsk glass som ofta tillverkats samma dag eller dagen innan den serveras i glassbaren. Glassen är något utöver det vanliga och krämighet och konsistens är fantastiska. Glass och Gelato som är helt nyproducerad har en magiskt god konsistens. Under öppettiderna kommer även gelato och glass i små portionsformar kunna köpas och man kan även hämta ut beställd glass.

Välkommen in till den lilla gelaterian i trästaden. Vi håller till på Plangatan 7A granne med Planeten, Ekobutiken.

Kul att skriva om sig själv i 3:e person 🙂

Med vänliga hälsningar

/Joachim

ÖPPETTIDER:

Jag håller bara öppet lite då och då. Det är därför det heter Pop-up. Den officiella premiären för säsongen är på påskafton mellan 11:00-15:00. Jag kommer även ha öppet lördag 29:e april 11:00-15:00. Under maj månad har jag öppet lördagarna 13:e samt 27:e. I juni kommer jag ha öppet lördag 10:e samt under Potatisfestivalen, fredag 16:e 15:00-19:00 eller senare, samt lördag 17:e 11:00-19:00 och dessutom. I juli åker jag på studieresa till Italien – spännande! Då har jag bara öppet lördag 1:e 11:00-15:00. . Sedan kommer jag hem med nya idéer och härlig inspiration och presenterar dessa för dej under mina dagar i augusti då jag planerar att hålla öppet lördagarna 5:e och 19:e

Jag öppnar säkert spontant någon gång när jag får feeling. Det brukar jag ofta få när solen värmer mitt ansikte. Ibland vill jag åka hem till altanen och dricka ett glas rosé i solen. Då öppnar jag inte gelaterian trots att jag har feeling. För att hålla koll på mej så är det allra bäst att följa mej på instagram och facebook. Där skriver jag när jag spontant öppnar – ofta kanske inte förrän samma dag.

Du blir kanske lite irriterad över att jag inte har öppet oftare. Var inte det! Bli istället glad över de gånger jag har öppet. Det är liksom lite skönare att tänka positivt än att vara irriterad 🙂

 

2 reaktioner till “Lilla ‘Pop-up’ gelaterian i trästaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s