Chèvreglass på smördegspizza med ugnsbakade fikon

Nu är det äntligen dags att presentera en ny smak och samtidigt en ny förrätt. När jag har tid och lust vill jag gärna utveckla hela rätter med glass. Chèvreglassen har jag tänkt på ett bra tag. Har provat och testat och ville gärna presentera den som en förrätt hos goa norska vännerna Heidi, Morten och deras härligt spontana dotter Christina.

Nu är vi här i ett underbart klart vinterlandskap med vacker omgivning. Heidi och Mortens hus ligger högt på en kulle med fantastisk utsikt över Langesundsfjorden och fjällen på andra sidan. Heidi lärde jag känna redan i slutet av 1990 talet genom ett tyskt syntband, Alphaville. Morten lärde jag känna först hösten 2014 när vi var på en gemensam resa till Paris och firade bandets 30-års jubileum på en liten personlig klubb i Montmartre . Det klickade direkt och vi märkte att vi hade det riktigt bra tillsammans – kanske inte så konstigt i matens mecka, Paris. Intresset för mat och dryck är gemensamt och när våra fruar åker ner på byn för att shoppa, hamnar vi gärna i köket och provar nya saker och lagar mat tillsammans.  Morten har blivit en av mina närmaste inspirationskällor när det gäller mat och dryck. Han är otroligt smaksäker och som grädde på moset brygger han öl tillsammans med några andra vänner. Det är en fantastisk känsla som infinner sig när vi kommer på besök och han tappar upp den första ölen till mej. Finns inget godare öl! Tänk om man skulle prova öl i glass? Vem vet – kanske hittar vi en galen idé i framtiden som vi vill prova tillsammans.

Åter till glassrätten som vi precis avnjutit. Glassen serverades på en smördegspizza som jag toppat med fikon och chèvreost. Toppingen har bakats i ugn tillsammans med pizzan. Glassen har en fin rund smak där chèvreosten inte tar överhand utan samspelar fint med sötman i glassen, de rostade pinjenötterna, beskheten i rucolan och den runda smaken hos balsamvinägern som blandats med hälften granskottssirap och sedan ringlats över anrättningen. Sirapen köpte jag på Orust för ett par år sedan och äntligen hittade jag en perfekt användning för denna produkt. Det gladde mej extra mycket.

Gourmetglass Chèvre

chevreglass

Gourmetglass Chèvre kommer finnas som ordinarie smak i mitt sortiment under 2017. Det är andra smaken i mitt ”gourmet” koncept. Min tanke kring ”gourmet” är att glassen med fördel kan användas i kompletta rätter där jag ger ett förslag och en inspiration kring en kombination som jag gillar. Om du inspirerades till rätten kan du enkelt beställa/köpa Gourmetglass Chèvre hos mej eller (förhoppningsvis) hos Ekobutiken planeten och enkelt fixa det andra själv.

2 reaktioner till “Chèvreglass på smördegspizza med ugnsbakade fikon

  1. Vad spännande! Ikväll har vi haft glassfrossa och ätit upp vårt innevarande sortiment☀ Så nu får vi snart fylla på😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s