Summering av 2016 och en blick mot 2017

Ett försök att summera 2016 hos Hollanders glass så här några dagar in på det nya året, skulle kunna bli med ett enda ord: -WOW!

Wow’et står för många olika delar, men det största är nog ändå känslan att fler och fler människor utanför vänskapskretsen har upptäckt min glass. Från att ha gjort glass endast för att det är så himla kul, har det mer och mer blivit med ett mer seriöst och proffessionellt anslag i tillverkningen. Fokus har från starten 2014 varit att inte välja några enkla genvägar och tillsätta tråkigheter i glassen utan att alltid sätta rena produkter i fokus och så mycket det är möjligt även välja ekologiska ingredienser. Jag har från starten aldrig tillverkat en glass där det funnits ett ekologiskt alternativ på marknaden där jag valt bort att använda detta. Valet av ekologiska ingredienser känns mer och mer självklart och att det ligger i tiden och fler väljer ekologiska produkter är ju bara en bonus för min verksamhet. Det känns riktigt bra i hjärtat att kunna erbjuda småskalig, lokalproducerad glass gjord på ekologiska ingredienser. Värt att nämna är dock att min glass inte är ekologiskt certifierad (godkänd av KRAV). Du får helt enkelt lita på min heder (som jag sätter högt) när jag säger att jag endast använder ekologiska ägg, mjölk, grädde, socker och bourbonvanilj som bas och att bär/frukt glassarna innehåller ekologiska bär. Att fuska skulle för mej vara att svika moder jord, och henne älskar vi ju alla högt.

Jag har från starten aldrig tillverkat en glass där det funnits ett ekologiskt alternativ på marknaden där jag valt bort att använda detta.

Konsistensen på glassen är otroligt viktig och jag har träffat flera mindre glasstillverkare som använder sig av guarkärnmjöl i sin glass. Jag har också provat detta på ett par nya varianter av min glass, men ingen smak som ännu sett dagens ljus. Guarkärnmjölet som utvinns ur guarväxten Cyamopsis tetragonolobas frön klassas som en tillsats med E-nummer 412. Växten är en baljväxt liknande sojabönan. Eftersom det tillsätts i så liten mängd kvalar ändå glass med guarkänmjöl in som Ekologisk enligt KRAV. Jag använder även gelatinblad (animaliskt) i den populära Rabarbersorbeten samt glykossirap i Kastanjeglassen samt kastanjepuré i densamma. Jag har inte lyckats hitta dessa ingredienser ekologiskt på marknaden. Tipsa mej gänra om du vet mer. Tidigare använde jag även glykossirap i mina Italienska gelatos, men har från sommaren 2016 ersatt det med ekologisk honung vilket ger lika bra resultat. Jag strävar alltid efter att hitta nya vägar för att öka andelen ekologiska ingredienser. Även under kommande månader skall jag experimentera med en ekologisk ersättare i Rabarbersorbeten.

Vad händer hos Hollanders Glass under 2017? Man skulle lätt kunna tro att det inte pågår någon aktivitet alls i min hobbyverksamhet under kommande vintermånader (januari-mars), men det är under denna period som jag provar nya smaker och testar nya idéer samt planerar verksamheten för resten av året. På instagramkontot Hollanders Glass och på Facebook har jag under nyårshelgen publicerat lite inspirerande bilder från vårt nyårsfirande med familj och vänner. Min förhoppning och strävan är att under 2017 ge Er följare lite inspiration till att inte bara servera min glass som en glasskula utan även som en lyxig presentation på en middag med familj och vänner. Kanske har du redan under 2016 uppmärksammat middagspresentationen av min gourmetglass Brynt Smör som jag och min fru bjöd vårt lilla ”Gourmetsällskap” på innan den presenterades för Er glasstokiga. Nu i helgen presenterade jag bilder på nyårsefterrätten från vår 5 rätters nyårssupé som vi tillsammans med vännerna och kollegorna Ulf och Malin i H:stamsgoda  stolt bjöd våra vänner på. Jag har skapat en hashtagg på instagram så att om du i framtiden är intresserad av inspiration kring uppläggning/presentation så kan du bara söka på #hollandersgourmetglass. Troligt är även att jag bildar en flik på hemsidan där Ni kan få tips och idéer https://hstamsgoda.wordpress.com/på hur man glass kan presenteras och avnjutas.

img_8683

 

skarmavbild-2017-01-03-kl-23-22-34
Bilden har jag lånat av h_stamsgoda

 

img_8700
Kärnan i glassbomben är av den populära Hallongelaton som ger härlig friskhet tillsammans med vaniljglassen som omsluter gelaton. Havreknäcket sötad med farinsocker på toppen är pricken över i:et som ger lite crunch åt anrättningen.

På tal om hemsidan så kommer jag även bygga om den under januari och när den är klar så kommer du hitta lite spännande nyheter hos Hollanders glass på densamma. Håll ut! Ett är dock säkert – 2017 kommer bli ett glassigt år. Välkommen på den fortsatta resan.

Med vänliga hälsningar

/Joachim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s