Studiebesök hos Lilla Glassverkstan

För några veckor sedan skapade jag ett nytt konto på instagram som flera av Er redan hittat. Det heter kort och gott Hollanders Glass. Så passande inte sant 😉 Eftersom glasshobbyn blir mer och mer seriös och fler och fler besöker mej, ville jag för tydlighetens skull separera mitt privata instagram från Hollanders Glass.

En trevlig effekt av att jag skapat ett nytt konto där det tydligt framgår vad jag håller på med är att nya följare hittar mej. Och jag hittar nya bekantskaper med samma intresse. För bara några veckor sedan började jag följa Lilla Glassverkstan från Kungshamn – eller var det dom som började följa mej? Det spelar ju ingen roll. Det viktiga är ju att vi hittade varandra och att jag direkt kände att vi pratade samma språk. Vi hade liknande visioner om vad glass är och vad vi vill använda oss av för råvaror. Inga tillsatser och inga färgämnen var viktigt för oss båda.

Dessutom var paret Tina och Martin mycket intresserade av Italien. Italien som för mej är ”il paese numero uno” landet nummer 1 i glassvärlden. Dom gör helt enkelt den godaste glassen som finns – basta! Förra året var Lilla Glassverkstan på en studieresa till några italienska städer där de fick besöka olika små lokala gelaterier och även en stor glassmässa i Milano. Tror Ni att jag blev avundsjuk när jag såg bilderna på deras instagramkonto. Resan arrangerades av Eldrimner mathantverk

För några dagar sedan ställde jag frågan om jag kunde få komma på studiebesök, vilket  Tina utan att tveka svarade ja på! Jag blev jätteglad och idag bar det iväg till Kungshamn. Jag hade några funderingar som jag ville titta på lite närmare. Vilken glassmaskin använder dom? Hur tillreder dom glassmassan? Har dom några kontakter där jag eventuellt kan köpa en större glassmaskin än de jag har idag? Och sist men inte minst, hur smakar glassen.

 

img_8437
Tina och Martin i köket där glassen pastöriseras, mognar och körs i glassmaskinen.
img_8436
Lilla Glassverkstan byggdes för 2 somrar sedan.

img_8433

Tina välkomnade mej och visade mej runt i den lilla charmiga glassverkstan. Jag berättade lite kort om vem jag är och vad jag gör och hur mycket (eller lite) glass jag tillverkar. Tina berättade att dom i somras tillverkade drygt 6 000 liter. Jag tillverkade omkring 130 liter 😉 Ingen skillnad, eller hur? Efter en kort stund kom Martin, Tinas man hem från arbetet och slöt upp med oss.

Martin tog mej med in i köket och förklarade och visade att både pastörisören och glassmaskinen var vattenkylda, vilket är att föredra eftersom kylningen blir effektivare. Dock är dessa maskiner lite dyrare (ca 70-80 tusen styck) vilket självklart i min lilla verksamhet är alldeles för mycket pengar. Martin tipsade mej om ett företag som säljer både dessa dyra maskiner samt även lite mindre kostsamma som ändå är långt mycket mer effektiva än mina glassmaskiner. Jag skall kolla vidare. Min akilleshäl i tillverkningen är utan tvekan glassmaskinerna som funkar bra om jag skall tillreda omkring 10 liter glass. Men som det nu börjar se ut för de mest populära smakerna är att jag får beställningar på omkring 20-25 liter. Då tar det orimligt lång tid att tillverka glassen. Vi får se hur det ser ut till våren. Jag har en lite lugnare period efter nyår fram till mitten av mars innan det drar igång inför sommaren. Under den tiden kommer jag göra en hel del research samt även prova en glassmaskin som en vän till mej har och som enligt utsago är på 5 liter. Skall bli spännande.

img_8438
Pastörisören till vänster och glassmaskinen till höger.

Under tiden vi gick runt i köket och pratade maskiner hade Tina tagit fram flera olika smaker ur Glassverkstans sortiment som vi satte oss ner med varsin kopp kaffe för att prova. Glassen hade fått tina en del innan jag började prova. För precis som min glass behöver Lilla Glassverkstans glass tina ordentligt för att få fram alla underbara smaker och aromer. Jag fick bland annat prova Chokladglass och en Saffransglass. Jag jämförde med min – vilken som var godast? Prova själva 😉 Jag fick också prova Pepparkaksglass i 2 olika varianter där en var med små bitar av pepparkaksdag. Riktigt gott! Jag fick även prova en pistageglass som smakade riktigt bra – inte som vi är vana i Sverige, men som Italienarna älskar den. Oförstörd av färgämnen och aromämnen, en glass för finsmakare helt klart.  Martin visade stolt sin nya maskin där man kunde göra en fantastiskt len pasta av bland annat pistagenötter. Tina lät mej också prova en fantastiskt god Lakritsglass med utpräglad smak av salmiak samt en fräsch Jordgubbsglass.

img_8432

Men höjdpunkten för mej idag var en otroligt len, krämig och smakrik yoghurtglass med Mango. Inspirationen till denna yoghurtglass har dom fått från glassgurun Jan Hedh’s bok ”Glasspassion”. Tyvärr är boken slut på förlaget, så nu kommer jag be Tina om hjälp på traven. Hoppas hon går med på det 😉  Jag och familjen älskar Mango och jag har tidigare försökt mej på att göra en mangoglass, men misslyckades katastrofalt. Nu gick jag igång och vill göra denna mangoglass. Men jag vill också prova att göra en gelatovariant med getmjölk. Känner jag mej själv rätt och jag får lite assistans av Tina, så kommer jag inom kort (januari 2017) att prova på att göra glassen i minst 2 varianter. Provsmakning som genomförs av min provsmakningskommitté är en självklarhet. Idag vet jag dock inte vilka personer som ingår i denna kommitté 😉 – kanske är det du som just läser detta. Hör av dej om du är smaksäker och vill vara med att prova glass. Jag kommer lägga ut arrangemang både på hemsidan och på Facebook om det blir aktuellt. Tack så länge.

Efter över 2 timmars prat, skratt, smakande och utbytande av idéer, visioner och tankar är det dax för mej att tacka för besöket. Jag är otroligt glad över gästfriheten och nyfikenheten som Tina och Martin visade. Lycka till med Era nya idéer och tack för alla råd, kontaktuppgifter och tips på vägen som Ni gett mej. Det har varit en fantastiskt givande dag i Hollanders Glass historia. Grazie mille!

/Joachim

img_8440

img_8431

img_8427

 

skarmavbild-2016-11-30-kl-21-57-11

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s