Fredagsreflexion!

Idag är det dax för en personlig betraktelse av min hobbyverksamhet, Hollanders Glass. Jag slutade jobbet tidigt idag efter en hektisk och inspirerande vecka och kände behov av att varva ner på egen hand innan jag styrde kosen hemåt. Njuter av en lunch på en restaurang i stan och unnar mej faktiskt ett glas rött till maten – det är ju ändå fredag. Lugn karibisk musik strömmar ur högtalarna.

Jag ger mej själv en stund att betrakta människorna på restaurangen medan jag sippar på mitt glas. Fastnar lite med tanken och blicken vid ett bord där 2 äldre par sitter och pratar och trivs. Det känns gott att se dem njuta av varandras sällskap. På ett annat bord sitter 2 unga tjejer och pratar om helt andra saker än de äldre paren, men samtliga utstrålar ett lugn och en glädje av att vara på platsen. Jag tränar på att leva i nuet – det är en utmaning som är svår, men jag älskar att utmana mej själv att njuta mer av de små sakerna i livet. För de av Er som känner att berättelsen så här långt känns inspirerande, kan jag tipsa om en bok som jag läste inför det här läsåret och som gav mej lite nya redskap i min strävan att leva gott. Boken heter ”Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda” av Olof Röhlander

Va’ sjutton har detta att göra med glass, kanske du undrar. Ingenting och allting skulle jag vilja säga. I den stora kommersiella opersonliga världen där det mest handlar om att kränga så mycket glass som möjligt till en så låg tillverkningskostnad som möjligt, där känns såklart ovanstående stycke ganska främmande. Men i min lilla glassvärld, där allt är så där mysigt och härligt samt fullt av njutning, där är det verklighet. Visst känner jag då och då att själva produktionen tar mycket tid i anspråk och visst klagar ibland familjen på att dom skall hjälpa till med att klippa etiketter till glassburkarna. Men allt som oftast samlas vi kring tillverkningen och vi får en härlig stund som förenar familjen.

Ibland får jag frågan om jag inte vill arbeta med glass på heltid och mitt svar har hela tiden varit att jag inte tror att passionen kan bestå om jag jobbar med detta på heltid. Jag tror också att om jag utökar för stort så kommer jag förr eller senare behöva arbeta med trista genvägar, eller till och med göra modifieringar av recept med tillsatser, hemska tanke. Hur sjutton skulle jag då kunna fortsätta att vara stolt över min glass. Nej – det blir inte tal om det. Men visst, jag har utrymme för att utöka och kanske kommer Ni i framtiden kunna hitta min glass på någon av caféerna i kommunen och kanske startar jag till och med en firma.

Inget gör mej mer stolt än att säga att jag gör lemoncurden, marängerna, kolasåsen eller lakristkolsåsen från grunden med ekologiska ingredienser. Att jag gör vaniljglass på 5 ingredienser och inget onödigt tjafs tillsatt. Känner mej stolt och glad över att Hollanders Glass uppskattas av fler och fler människor och det är smickrande att sälja glassen på en helt underbar butik som nästan uteslutande säljer Ekologiska produkter, Ekobutiken Planeten. Jag hoppas och tror att jag kan återkomma om några år och skriva samma sak – att passionen finns och glädjen och stoltheten över att producera glass av yttersta kvalitét utan några som helst genvägar. Allt äkta, allt gjort av kärlek.

De äldre paren sitter fortfarande och pratar och småskrattar efter maten. Det är en härlig stämning runt deras bord. Jag tror jag njuter nästan lika mycket som dom gör genom att betrakta deras lustfyllda skratt. Jag tänker med värme – så där vill jag sitta när jag närmar mej 70 strecket.

Precis som jag skall påbörja mitt kaffe efter maten kommer en pappa in på restaurangen och snackar Italienska med sina 2 söner. De väljer bord och går sedan för att beställa maten. Under tiden passar jag på att diskret flytta mej lite närmare deras bord – bara för att få höra det underbart vackra språket på lite närmare håll. Buona fortuna.

Trevlig helg kära läsare!

/Joachim

Betraktelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s