På jakt efter äkta glass!

Jag och min familj har varit ute i sommarsverige för att leta efter äkta glass. Vi har varit på västkusten och i Östergötland enkom för att finna den optimala glassen. Skulle Ni fråga min familj om resornas anledning var att söka efter glass, skulle Ni få ett rungande NEJ! Jag får väl också erkänna att turerna runt om i Sommarsverige endast som en extra krydda handlade om att äta glass.

Vad är då riktig glass för mej? Det är en glass som innehåller riktig mjölk (ej skummjölkspulver), grädde, ägg och socker och riktig vaniljstång vid behov. Inga onödiga tillsatser.

Det är lätt att låta sig luras av inramningen på en glasskiosk. Vi blev nästan lurade av en mysig liten kiosk nere i hamnen med de godaste glassarna vi ätit på lång tid. Allt kändes så äkta och genuint och tjejen i glasskiosken var stolt och kommenterade våra glada hurrarop över god lokalproducerad glass (som vi trodde innan vi läst innehållsförteckningen), med att: ”Använder man sig av fina råvaror så blir det god glass”.  Här är innehållsbeteckningen på vanlig vaniljglass som såldes i kiosken:

fuskGOGlass
Glassen skulle helt klart kunnat vara mer äkta än den till slut blev. Äkta mjölk, socker och grädde känns härligt. Sedan blir det tråkigare. Genom att tillsätta vatten i glassen, blir den billigare att framställa, men då måste man tillsätta en hel radda med tillsatser för att få till en bättre konsistens. Trist 😦

Men så en eftermiddag utanför Norrköping valde Eva-Lena bort ett glas rosévin(!) på bryggan mot att åka 5 kilometer till en inredningsbutik som vi stött på under vägen någon dag tidigare. Efter någon halvtimme var hon dock tillbaka och berättade lite sorgset att butiken var stängd för dagen. För att övertyga mej att följa med nästa dag, visade hon mej en bild i telefonen av en glass skylt som förkunnade att butiken hade ekologisk glass i sitt café (den sluga kvinnan).

Det visade sig bli det bästa glass stoppet för sommaren. Inredningsbutiken Vågskvalp var över förväntan, väl värt ett besök. Den charmiga trädgården med tillhörande egenhändigt smickrade växthus/uterum var magisk. Det var i växthuset som vi avnjöt glassen från underbara Sänkdalens Glass från gården Sänkdalen som ligger utanför Norrköping. De tillverkar all glass på gården och säljer den i butiker och caféer främst i Östergötland, Stockholm och på Gotland. Kolla in på deras hemsida för mer inspiration. Nästa gång vi är i trakten blir det förhoppningsvis ett besök på gården och kanske till och med en titt på produktionen.

Skärmavbild 2016-08-06 kl. 09.11.58

 

IMG_7292

Skärmavbild 2016-08-06 kl. 09.01.07

 

Jag upptäckte i ingrediensförteckningen att Sänkdalens glass använder guarkärnmjöl i sin ekologiska glass som en konsistensförhöjare. Kan denna tillsatts räknas som ok ur min tanke att endast tillverka glass utan onödiga tillsatser? Vad tycker du? Guarkärnmjöl är en kolhydrat som utvinns ur guarväxten Cyamopsis tetragonolobas frön. Växten är en baljväxt liknande sojabönan. Kommentera gärna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s