No7: NYHET Gourmetglass – Brynt Smör

I tisdags kväll var jag och Eva-Lena med om något extra ordinärt. Vi hade en date tillsammans med ett par vänner på något så exklusivt som en Winemakers dinner på Momenti Liberi. Den Italienske vinmakaren från producenten Moncaro var på besök och tillsammans med kökschefen på restaurangen hade dom matchat vin med en 5 rätters meny av otroligt hög klass.

Under kvällen presenterade vinmakaren kontinuerligt vinerna i takt med att maten serverades. Även det som fanns på våra tallrikar beskrevs målande av kökschefen.  Ett proffsigt, personligt och lättsamt upplägg – precis som det skall vara på en Italiensk Trattoria. Under middagen minglade vinmakaren runt bland borden och diskuterade vinerna med gästerna. Vid vårat bord bad vi honom att skippa den knackiga engelskan och prata Italienska istället. Bra träning för oss och stämningen steg ytterligare av att föra diskussionerna kring vin på Italienska. Meravigliosa 🙂

Momenti
Efterrätten på Momenti var en fantastisk komposition. Glassen var en hemmagjord yoghurt och päronglass. Till detta serverades en dubbelpanerad (vetemjöl, ägg och panko), friterad norditaliensk ost vid namn ”La tur”. Osten var från get, får och ko vilket fick smakerna att verkligen studsa i munnen. En kompott av päron och grön tomat balanserade upp smakerna fint tillsammans med rostade valnötter. Som dekoration men även en viktig och spännande komponent i den totala smakupplevelsen var den rödsvarta Oxalis som är en röd harsyra.

Grazie mille Momenti per una sera meravigliosa – Tack Momenti för en underbar kväll!

Jag har glada nyheter för Er som gillar konceptet ”Winermakers dinner”. Momenti Liberi kommer att satsa på detta framöver och hälsar oss alla välkomna till kommande event som enligt egen utsago kommer ske 4-6 gånger/år. Vi kommer tillbaka vi lovar! Följ dem gärna på facebook för updates.

I samband med denna fantastiska lilla berättelse om vår upplevelse och mötet med människor som passionerat arbetar för bra mat och vin, är inte steget långt till att presentera Gourmetglass med Brynt smör. Det är den andra och sista av vårens nyheter som jag upptäckte först i vintras. Jag ville göra något extra ordinärt till en liten nystartad gourmetklubb som jag delar med 5 andra matintresserade vänner. Till efterrätt skulle det vara glass kände jag och Eva-Lena. Jag fick då tipset om den brynta smörglassen och sökte information om densamma. Den blev mer eller mindre perfekt vid första försöket, så det är endast med små justeringar som jag nu presenterar den ultimata glassen för gourmetmiddagen – det är därför jag har döpt den till Gourmetglass. Den är så speciell, oväntad och god att man inte kan motstå den. Smörglassen upplevs inte alls fet som man kanske först tror. Basen är ägg, socker, mjölk, grädde och bourbonvanilj – de vanliga ingredienserna jag har i en vaniljglass. Det unika med smörglassen är att det vita sockret har bytts ut mot farinsocker och att jag tillsätter lite brynt smör och minskar mängden grädde samt tillsätter ett uns salt. Och vips – där är den.

Gourmetglass Brynt Smör

Sjyssta ingredienser: Ägg, mjölk, grädde, smör, bourbonvanilj samt en inte lika sjysst ingrediens som är Farinsockret som jag inte lyckats hitta som ekologisk variant. Tipsa mej gärna så att jag kan göra glassen 100% sjysst.

Beställer glassen gör du som vanligt genom att kommentera detta inlägg eller besöka facebooksidan Hollanders Glass. Du kan även gå in på instagram under #hollandersglass och sist men inte minst skicka ett sms till 070-2811140. Leverans i mitten/slutet av maj.

1 liter 160:-  35ml 60:-

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 16.48.47
På gourmetmiddagen i vintras serverades glassen med en len chokladkaka, kanderade mandlar som krossats grovt samt färska hallon och citronmeliss. Allt serverades på en hallonspegel. Det vackra porslinet är från serien Lace designad av Lars Wallin.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s