No6: Hallongelato

Det är då dax att avslöja den första Gelaton för säsongen. Hallongelaton har funnits med tidigare och har fått många glada tillrop. För ett par år sedan tillverkade jag Hallongelaton för första gången. Jag fick grundidén från underbara tidningen Äkta mat, som tyvärr gått i graven. Jag läste en inspirerande artikel om Marie från ”Gettergod Gelato” som tillverkar Italiensk gelato av getmjölk. Jag blev nyfiken och provade.

Getmjölk, kan det bli gott? Otroligt gott om du frågar mej och de flesta av personerna som smakat gelaton. Smaken av getmjölk är inte alls framträdande. Jag har till och med bjudit en vän på glassen, som ”hatar” getost – utan att tala om att basen i glassen är getmjölk. Personen i fråga tyckte glassen var jättegod 🙂

Den Italienska gelaton innehåller mycket mindre fett än vanlig svensk gräddglass, men har ofta mer socker för att kompensera den låga fetthalten och ge en bra konsistens. Och det var just konsistensen som jag först föll för när jag provkörde getmjölksgelaton för två är sedan. Den är makalös!

En extra bonus med getmjölk är att den är snällare mot magen än mjölk från ko. Jag har läst att en del människor som har problem med laktosen i vanlig mjölk och grädde klarar att äta produkter gjord på getmjölk. Det känns kul! Jag kan dock inte gå i god för att alla människor som är laktosintoleranta kan äta denna glass, men lär dej gärna mer om du blir nyfiken. Jag har dessutom bytt ut den lilla mängden vanlig grädde i glassen mot laktosfri grädde för att fler skall kunna äta denna ljuvliga gelato gjord på ekologiska hallon, eller skall jag säga ”sjyssta hallon”.

Benvenuto Gelato Lampone!!!

raspberry-543062_960_720

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s