No5: NYHET – Lavendelglass

För några veckor sedan kom en idé till mej på en ny smak. Inspirationen fick jag från vår kommande semester som vi till stora delar kommer tillbringa på Franska Rivieran. Vi sviker alltså vårt kära Italien denna gång sånär som på 3 dagar som vi skall tillbringa med Italienska vänner i Turin på vår resa med bil ner till Provence.

BIl

Frankrike är kanske inte mest känt som glassland och när vi för ett par år sedan besökte Paris, letade vi efter god glass och hittade det till slut. På skylten stod det Amarino. Företaget visade sig dock ha rötterna i Italien. Så då var det åter bevisat – Italien har den bästa glassen! Jag har googlat och hittat att Amarino även har en gelateria i Saint Tropez, så nu är semestern räddad 🙂

Men oavsett om Frankrike är känd för sin glass eller ej, så vill jag ändå göra en glass som påminner om Provence – Lavendelglass. Jag har efter åtskilliga test av nya smaker mina egna erfarenheter att stå på men jag är även nyfiken på hur andra tänker kring Lavendelglass. Jag har hört talas om smaken tidigare, men aldrig smakat. Lavendeln i sig är ju mycket parfymrik, så det är en utmaning att ta till vara på den på ett positivt sätt och göra något nytt och spännande.

lavender-894919_960_720

Första steget i processen var att hitta fina lavendelblommor. Jag hittade företaget Lavendela som säljer Ekologisk lavendel från Provence. Jag beställde en påse, som nu ligger och doftar i skafferiet för att snart få smaksätta min glass. Sedan har jag letat recept, läst bloggar och funderat vidare. Ett problem jag har haft är utseendet på glassen. En glass gjord på lavendel kan aldrig av sig självt få en vacker färg av lavendelblommor har jag erfarit. Den blir nästan som vanlig vaniljglass i färgen. Flera som jag läst om tillsätter karamellfärg vilket jag inte vill göra eftersom jag endast tillverkar glass utan onödiga tillsatser.

En idé som jag har är att helt sonika lägga ett gäng lavendelblommor som dekoration på glassen och på så sätt ge den ett speciellt utseende. En annan är att jag tillsätter lite blåbär i delar av glassen. Blåbär färgar glassen lila även i små mängder och jag tror inte den skulle ge smak av blåbären. Eller så gör den lilla subtila förnimmelsen av blåbär att glassen når nya höjder, vem vet? Det är det här som är så spännande i mitt glassmakeri – när man inte riktigt vet hur resultatet blir och jag provar mej fram till den optimala upplevelsen. Glassen är i teststadiet, men den kommer presenteras på glasscaféet i maj och är du vild till sinnet, så beställer du den enkelt redan nu genom att kommentera på bloggen, instagram #hollandersglass eller Facebook  sidan.

Jag följer en härlig matblogg Made by Mary där jag fann bilden nedan som tilltalade mej rent utseendemässigt. Det är så här jag vill att glassen skall se ut när den är klar.

Skärmavbild 2016-03-25 kl. 09.27.56

 

2 reaktioner till “No5: NYHET – Lavendelglass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s