Gourmetglass med brynt smör!

”En glass som ger glädjerysningar vid blotta tanken dagen efter du upplevt smaken” skrev en av medlemmarna i vår lilla gourmetklubb i ett ”tack för igår sms” efter helgens middag. Så kan man gärna beskriva smörglassen. En sann delikatess som passar utmärkt som avslutning på en gourmetmiddag. Eller när som helst du vill unna dig något riktigt lyxigt.

Smör i glass är egentligen inte så udda som det låter. Det används av kockar världen över, och lyfter fram smakerna i glassen på ett helt annat sätt än grädde gör.  I USA kallas glass gjord på brynt smör för brown butter ice cream. Har du tur kan du finna den på dessertmenyn på någon av de lite lyxigare krogarna.

Det kändes nästan självklart att det skulle bli glass som vi serverade till efterrätt vid helgens gourmetmiddag och att inte göra glass skulle nästan känts som att svika gästerna. Men vilken glassvariant som kunde sticka ut lite extra visste jag inte förrän för endast några veckor sedan. Jag har ju turen att omge mej av vänner som tycker att köket är den mest spännande platsen i huset, så för ett tag sedan fick jag en länk skickad till mej via facebook. Jag gick igång direkt, även om jag tyckte smaken kändes lite udda. Men jag var helt klar på att det verkligen var en glass som kunde serveras till ett gourmetsällskap. Upprymd som ett barn förberedde jag glassen några dagar innan middagen och funderade tillsammans med Eva-Lena vilka tillbehören kunde vara.

Det är så svårt i skrift att beskriva den nötiga, fylliga och inte alls feta smaken av glassen. Du måste bara uppleva den. ”Den godaste glassen som du gjord” sa någon annan i sällskapet under middagen. Med dessa goda vitsord, skulle det ju närmast betecknas som ett brott att inte erbjuda denna gourmetglass till mina vänner och bekanta.

Jag tänkte ändå hålla Er lite på sträckbänken och vänta till våren med att introducera glassen som ordinarie sortiment hos Hollanders Glass. Gourmetglassen kommer finnas med som avsmaknings nyhet under vårens första glasscafé. Kan du inte vänta tills dess, så går det ju alltid att fjäska ordentligt med glassmakaren. Man vet aldrig vad lite smicker, vackra ord och leenden kan göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s