Nästan knäckt efter 216 ekologiska ägg

216 ekologiska ägg gick det åt vid tillverkningen av glass inför första advent. I varje liter av min glass ryms det 6 härligt gula, gulor från glada hönor. Många ägg blir det och tidsödande att knäcka alla. Men det härliga med min lilla glasshobby är att jag kan vara hemma, där jag trivs tillsammans med familjen.

När jag gör saffransglass använder jag mej av ekologisk hel saffran (pistiller från krokus). Den mortlas sönder tillsammans med lite strösocker och läggs på burk med tättslutande lock i en liten skvätt cognac. Den får sedan stå och dra i ungefär en vecka för att ge en så mångfasetterad smak som möjligt.

Varje batch glass som jag tillverkar blir 4 liter färdig glass. Första momentet i glasstillverkningen är att koka upp grädde, mjölk och i vissa sorter, vaniljstång. Här tillsätts även saffranet i min saffransglass som förberetts enligt ovan. Under tiden som gräddmjölken svalnar något, knäcker jag 24 ägg eller 440 gram. Jag tycker det är enklare att jobba med vikt eftersom en äggula kan väga mellan 15-20 gram. Jag tar äggulan och tillsätter strösocker som sedan körs med ballongvisp i min (eller rättare sagt frugans) kitchenaid till en pösig härlig konsistens. När detta är klart har gräddmjölken svalnat lagom för att hälla över socker och ägg ”pöset”. Jag blandar alltsammans och ställer åter på hällen och låter det sakta komma upp till en temperatur av 85 grader under konstant omrörning. Där avbryter jag processen för att inte gulan skall koagulera. Sedan låter jag massan svalna något på spisen innan den sätts in i kylen över natten för att mogna.

För att tillverka årets julsmak nummer två, Kastanjeglass gör jag ungefär som ovan. Jag tillsätter även lite havssalt samt kakao i gräddmjölken. Kastanjepurén sockras något och ljummas för att sedan tillsättas i den avsvalnade glassmeten. Sedan står även denna smak över natten för att mogna.

Under dag nummer 2 kör jag glassmassan i mina 2 små glassmaskiner som tillverkar 1 liter vardera per timma. Jag förbereder gärna glassen en tisdag för att låta maskinerna göra jobbet på onsdag eftermiddag. Då slutar jag nämligen jobbet redan vid 13:30 och kan köra igång direkt när jag kommer hem. Under en sådan eftermiddag arbetar maskinerna konstant och när klockan närmar sig 21:00 har jag i bästa fall tillverkat 12 liter glass och kanske kokat ihop någon ny batch. Kanske har jag även tillverkat ett gäng maränger, hjälpt Céleste men någon läxa, fixat mellanmål och middag. Och lagom till att Eva-Lena kommer hem vid 20:00 har jag lämnat ett berg av disk till henne. Lite surt känns det att dumpa all disk på henne, men tidigare i höstas meddelade hon högtidligt att: ”Fixar du glassen, så ser jag till att diska och hålla rent”.

I förra veckan hade vi lite egentid i Göteborg, jag och min underbara fru. Vi satt på café och pratade och drack te. Då – mitt i tedrickandet och myset sa Eva-Lena upp sig som diskare. Hon var helt enkelt trött att städa upp efter mej. Jag hoppas dock på att kunna återanställa henne när våren och sommarens glasstillverkning drar igång 😉

 

Julen2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s