Får jag lov att presentera Julens smak nummer 1

Förra året gjorde jag en mycket trevlig Saffransglass som blev uppskattad av flera av mina vänner. Jag valde det omalda saffranet eftersom smaken av saffran blir djup och fyllig.

Det omalda saffranet stöter jag i mortel tillsammans med lite strösocker och tillsätter en skvätt cognac. Det blir verkligen mumma och kan även med fördel användas vid saffransbak och i matlagning. Vill du testa?

Gör ett koncentrat genom att hälla över saffranskrosset (3 gram och 1 tsk socker) i en burk med lock och sedan tillsätta en skvätt cognac (6 cl). Rör om så att sockret löser sig, sätt på lock och ställ mörkt och svalt i minst en vecka. Man kan använda 1 ½ tsk av koncentratet istället för 1 gram saffran.

Saffran är en exklusiv krydda från saffranskrokus, en kortväxt blomma (1,5 dm hög) med lila kronblad snarlik den vanliga krokusen som finns i Sverige. Arten har sitt ursprung i Asien och fördes till England av romarna och till Spanien av Araberna. Det är de torkade pistillmärkena som används. Färgen är mörkröd, men färgar mat (och glass 🙂 gul. Pistillerna skördas och rensas för hand. Det går åt 80 pistiller till 0,5 gram saffran, vilket gör saffran till världens dyraste krydda.

Du som redan provat glassen har säkert svårt att avstå att även i år beställa lite glass. Du som inte provat, varför inte ge dej själv eller din familj en tidig julklapp. Saffransglassen blir med all säkerhet även en given, personlig ”gå borts present” i juletider. Du beställer genom att lägga en kommentar på detta inlägg eller kontakta mej via facebook, instagram eller mobil. Priset per liter ligger på 130 kronor. Vill du beställa mindre burkar finns även en 35ml burk för 50 kronor eller 3 små burkar för 140 kronor.

Du glömmer väl inte att jag alltid strävar efter ekologiska råvaror och i saffransglassen är det nästan 100% (eko) logiska råvaror. Mjölk, grädde, äggula, socker och saffran. Den lilla unsen cognac är inte ekologisk.

.Saffran1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s