Gravensteiner, Åkerö och Rubinola

Jag tar med mej min tidigare kunskap kring valet av äpplen till min sorbet som jag fick från vårt besök i Kivik samt våra besök på Borås Musteri. I Kivik fick jag rådet att använda Gravensteiner och Rubinola. Hos Borås Musteri fick jag tidigare rådet att blanda flera olika sorters äpplen vid mustning. Hemma i Alingsås har vi ett träd med syrliga, härliga, Åkerö äpplen. Dom fick göra de andra två sorterna sällskap i sorbeten. Det är alltså dax att utveckla sista månadens smak för oktober – Äppelsorbet

Nu är då valet av äpplen gjort. Sedan var det ju det där med HUR jag skall tillverka min sorbet. Jag har aldrig tidigare testat äpplen, men fick smaka en helt underbart len och fin sorbet hos Österlen glass i Kivik. Det taggade igång mej ordentligt.

Jag kanske skulle smaksätta sorbeten på något sätt. Kanel? Kardemumma? Citronmeliss från trädgården? Eller kanske fördjupa smaken med muscovadosocker och Calvados? Jag var lite vilsen och tänkte att jag omöjligt kunde prova alla kombinationer. Så jag frågade Er kära vänner och bland andra Lisa fick mej att inse att det bästa i detta läge torde vara ett göra en äpplesorbet med ren äpplesmak. Det är ju en höst 2016 också – då jag kan experimentera mera.

Redan för ett halvår sedan hittade jag ett recept på en Italiensk glassblogg som jag ville testa, och Ni vet ju vid det här laget vad jag går igång på – just det. Italiensk glass. Jag körde en provbatch med detta recept i helgen.

Per la cottura delle mele il consiglio è quello di cuocerle a pezzi con la buccia. La buccia nella cottura è ottimo per rilasciare la pectina che servirà da addensante e per aumentare L’aroma e il sapore delle mele

En spännande twist i receptet som jag inte tidigare varit med om när man kokar äpplen till mos är att behålla skalet på (se ovanstående citat). Det ger enligt Italienarna mer smak av äpple vilket jag självklart håller med om. En annan finnes med detta är också att pektinet från skalet utvinns naturligt vilket ger en fin konsistens till sorbeten.

Jag körde även en annan batch med utgångspunkt från min populära Rabarbersorbet. Denna sorbet innehöll mer must och mindre äppelmos. Den innehöll dessutom glukossirap som konsistensförhöjare.

Och så var det ju avsmakning och konsistens utlåtande. Den Italienska sorbeten var god men behövde mer smak och även konsistensen var lite isig. Den andra batchen med utgångspunkt från rababerbersorbeten hade bättre konsistens men saknade djupet av äpplesmak.

Alltså blir det en mix av de båda. Jag kommer öka procenten äpplemos (med skal) för smaken och konsistens skull. Jag kommer eventuellt tillsätta lite glukossirap eftersom inte pektinet i skalet från äpplet verkar vara tillräcklig. Annars var väl allt klart för igångsättandet av tillverkningen av äpplesorbet.

Äpplesorbeten kan beställas som månadens smak i storlekarna 1 liter samt 35 ml. 1 litersvarianten kommer kosta 70 kronor och 35 ml förpackningarna kommer kosta 30 kronor/styck eller 3 för 80 kronor. Beställ senast 18 oktober.

IMG_4401
Inköp av Gravensteiner och Rubinola under äppelfestivalen i Kivik förra helgen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s