Glassens ”tio budord”

Glassakademien som jag nämnde i ett tidigare inlägg har tillsammans med representanter från premiummärket Häagen-Dazs tagit fram ”tio budord”. Häagen-Dazs storhet består i att de inte kompromissar med sina ingredienser, trots att de är ett gigantiskt glassföretag. Där har många svenska glasstillverkare en hel del att lära. Tyckte det var lite kul och intressant läsning som jag ville dela med mej av. 

Skärmavbild 2015-10-02 kl. 22.05.57
Bilden lånad av driverslexus.com

1. Det är skillnad på glass och glass
Svenskarna gör allt mer medvetna val bland livsmedel i matbutiken, detta bör gälla även vid val av glass. Läs på innehållsförteckningen och notera smak samt konsistens när du äter glassen. Tillsatser, luftinnehåll och typ av fett i glassen har stor betydelse för smaken och konsistensen. 

2. Glass ska göras på riktig grädde
Kvalitetsglass ska aldrig göras på smör eller vegetabiliskt fett. I riktig glass ska färsk grädde användas som fettbas. En glass gjord på störst del grädde ger en mjukare fyllighet och rikare smakupplevelse samt att man slipper den feta hinnan som lägger sig i gommen av glass gjord på vegetabiliskt fett.

3. Hög kvalitet på råvaror gör skillnad
De bästa smakerna kommer från naturliga ingredienser. Därför ska kvalitetsglass alltid göras på så färska och rena råvaror som möjligt. Precis som med så många andra livsmedel, så påverkas även glassens smak av kvaliteten på råvarorna.

4. Välj bort onödiga tillsatser
Undvik glass som innehåller färgämnen, stabiliserings- och emulgeringsmedel. Glass som är gjord på de bästa möjliga råvarorna behöver inga industriellt framställda tillsatser och stabilisatorer för att ge utmärkt smak och konsistens.

5. Betala inte för luft
Dyrare glass av högre kvalitet väger i regel mer än billigare glass. Jämför man i kilo blir den ”billiga” glassen inte lika billig och den ”dyrare” inte lika dyr. Därför bör man alltid jämföra glasspriser i kilo och inte i liter, annars riskerar man att betala för luft. Ju mer stabilisatorer det finns i en glassbas desto mer luft kan ”piskas” in och desto mindre väger den. Minimalt med luft kräver inga stabilisatorer. En glass med högre densitet ger en fylligare smakupplevelse.

6. Låt glassen vila/temperera
Kvalitetsglass med hög densitet (lite luft) bör stå i rumstemperatur i cirka tio minuter innan det är dags att avnjuta den. Då är den lättare att skopa och ger en fylligare smak.

7. Uttryck din kreativitet med glass
Glass kan avnjutas på många olika sätt och kombineras med andra smaker i oändlighet. Testa olika smakkombinationer och hitta på dina egna glasskreationer! Varför inte strö lite flingsalt över chokladglassen eller tillsätta pistagenötter för att ge vaniljglassen det lilla extra.

8. Det finns gott om glasstillfällen året runt
Glass kan avnjutas året om, likväl på jul som på midsommar. Låt dig hänföras av fruktiga och fräscha smaker på våren och sommaren och njut av de mäktigare och ”varmare” smakerna på hösten och vintern.

9. Utmana konventionerna utan att göra avkall på kvaliteten
Det finns inget som säger att innovativ glass inte kan hålla sig till få och rena ingredienser. Detta är glassdesserterna Secret Sensations med smakerna Crème Brûllé och Chocolat Fondant bevis på. Där har klassiska desserter förvandlats till god glass med en unik flytande kärna, utan att göra avkall på Häagen-Dazs™ ingrediensfilosofi.

10. Låt glass sätta guldkant på tillvaron
Välj glass på samma medvetna sätt som man idag väljer vin, ost, kaffe och choklad. Det är hög tid att vi svenskar även gör glassvalet med samma omsorg och njuter fullt ut med alla sinnen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s