Härlig helg i Kivik!

I helgen träffade jag en skön snubbe på Äppelfestivalen i Kivik. Han hade en go och ärlig inställning till sitt företag, Österlenglass. Vi hade en givande diskussion kring glasstillverkning. e-numrens vara eller icke vara, ekologiska råvaror och mycket mer. Men historien kring detta inlägg börjar redan på fredagen:

 

”- Du har inga planer på att utveckla din hobby till att bli en verksamhet”, frågade min reskamrat Mattias mej när vi i fredags avslappnat satt och snackade, nedsjunkna i designmöbler på Kabusa Design utanför Ystad. Fruarna var uppslukade av att kolla in utbudet i butiken, barnen chillade på en hög med dyra mattor och vi njöt av att bara vara och känna in stämningen i den coola byggnaden.

Jag svarade att jag inte hade några planer på det – i alla fall inte i dagsläget. Och troligtvis aldrig. Jag gillar att experimentera och testa nya smakkombinationer, gärna oväntade. Jag gillar att använda äkta råvaror utan tillsatser, med ekologiskt ursprung så långt det är möjligt. Jag sa till Mattias att jag tror att det är svårt att göra ekologisk glass utan tillsatser i större produktion och att det fodras så mycket mer av investeringar och godkända lokaler, för att inte tala om bokföring om man startar företag. Jag har en känsla med min glassiga hobby som jag gillar – jag är nöjd med det lilla.

IMG_4362

Mötet med snubben från Österlenglass under lördagen, förstärkte min känsla av att fortsätta med min småskaliga hobbyverksamhet. Han berättade att han upplevde det nästan omöjligt att få till storskalig produktion utan att använda en del tillsatsämnen – det finns helt enkelt inte tid och ekonomi att knäcka 100 tals ägg i en glassbatch. Istället använder han guarkärnmjöl (E412) som de flesta andra aktörerna på markanden också använder.

– ”Men den allra bästa glassen blir det ju självklart om man använder ägg och låter glassmassan mogna över natten”.

Det är så jag tillverkar min glass och det känns inspirerande att han nämner detta. Jag är stolt och glad att kunna göra glass i stort sett utan tillsatsämnen. Den enda icke naturliga produkten jag använder mej av är glukossirap. Glukossirapen saknar e-nummer och är lika självklar i konditorvärlden som mjölet är för bagaren.

IMG_4340

IMG_4338

Glassakademien har uppmärksammat den härligt krämiga Österlenglassen och skriver så här på deras hemsida om företaget i samband med att glassen introducerades i Malmö i höstas:

Österlenglass från Herrgården i Esperöd på Österlen har äntligen hittat till Malmö. På Engelbrektsgatan har de sedan en tid det kombinerade caféet/ekologiska kaffebaren o butiken som hyser allt – nåja, nästan allt – gott från Österlen. Utöver deras succé äppelglass, gjord på ekologiska Kiviksäpplen och den mycket omtyckta Apelsincampari erbjuds alltså alla sugna riktig god högkvalitiv glass gjord med en stor dos kärlek och äkta råvaror.

IMG_4393

Om du liksom vi, gärna besöker det underbara Österlen. Ta dej ner till hamnen i Kivik och njut av Österlenglass. Favoriterna som vi smakade var hallonglass med hela 40% hallon. Bananglassen var gudomlig, den bästa vi smakat i familjen. Och sist men inte minst Äpplesorbeten. Supergod!

 

3 reaktioner till “Härlig helg i Kivik!

  1. Whhaooo vilken fantastisk artikel du skrivit.Sitter på Cuba å läser nu,försöker öppna glassbar här..Inga kemikalier och ingen antibiotika…Paradiset för mig.Hoppas vi ss nån gång..Med mycket vänlig hälsning Sven Uggla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s