Provning av blåbärsglass på Bergavägen

Hur gör man om man plötsligt har 3 liter färska fina blåbär (plockade av svärfar och rensade av svärmor 🙂 som är ämnade för glasstillverkning och man inte har provat ut och smakat sig fram till den optimala smaksensationen ännu? Jo – man fixar en glassprovning.

En provpanel bestående av 7 förväntningsfulla personer från 9-72 år gladdes över fint väder och trevligt umgänge när vi igår,  provade vilket recept som skulle användas till glasstillverkningen:

IMG_4347

Glassburk nummer 1 innehöll en klassisk gräddglass . Bären mixades och vispades ner i den svalnade glass smeten. Bärinnehåll ca 30%

Glassburk nummer 2 innehöll en italiensk gelato men med getmjölk istället för vanlig komjölk. Bären mixades med florsocker och vispades ner i gelaton på samma sätt som burk 1. Bärinnehåll ca 43%

Provningen gick till så att varje person fick burk 1 och 2 och varsitt provprotokoll där man skulle skriva ner sina tankar om smak, textur (konsistens) och utseende. Samtliga skrev ner sina tankar i andäktig tystnad för att inte inspireras av de andras uttalanden. Glassen som fick flest ”gilla” rop var glassburk nummer 2 innehållande gelato gjord på getmjölk och högre procent bärinnehåll. Det var faktiskt hela 6 av 7 personer som direkt valde burk 2 medan den sista personen tyckte båda glassvarianterna var goda.

IMG_4350

En sak som diskuterades i provningsgruppen var också att det skulle vara gott med kombinationen Blåbärsgelato och Vaniljglass. . Blåbärsgelaton har en utpräglad och rund smak av blåbär och den skulle matchas fint med vaniljglass. Därför kommer jag även denna gång tillverka 1/2 burkar blåbärsgelato som kombineras med en 1/2 liter vaniljglass för de som önskar.

Man beställer alltså:

1 liter Blåbärsgelato 110:-

alternativt

1/2 liter Blåbärsgelato + 1/2 liter Vaniljglass 120:-

OBSERVERA att det endast finns totalt 6 liter blåbärsgelato av de exklusivt plockade Alingsås bären till försäljning. Om du vill vara säker på att gelaton inte blir slutsåld, så lägg din beställning redan nu. Beställ 1/2 liter eller 1 liter.

IMG_4361
Det märks när det är äkta blåbärsglass 🙂

IMG_4346

IMG_4365Tack Irma Broberg för att jag fick använda dina bilder.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s